Odrůdová vína

Aurelius
- má buket připomínající Ryzlink rýnský a výrazné aroma. Mívá vyšší obsah kyselin.


Děvín
- odrůda sporadického charakteru, poskytuje extraktivní aromatická vína.


Chardonnay
- nejrozšířenější odrůda na světě, poskytující vysokou jakost vína s vysokým obsahem extraktu, jemnou chutí a kořenitou vůní. Často se používá jako surovina při výrobě sektů, a dobře dozrává v láhvi.


Chenin blanc
- využívaná odrůda jako cenná surovina pro výrobu francouzských šumivích vín.


Müller Thurgau
- svěží lehké víno se žlutými tóny s jemnou můškátovou vůní připomínající broskev.


Muškát moravský
- jakostní víno s jemnou můškátovou vůní a nižším obsahem kyselin.


Muškát Ottonel
- víno s vynikajícím muškátovou vůní a lahodnou chutí, zvláště má-li vyšší obsah kyselin.


Neuburské
- bílé víno harmoniceké chuti se slabou hořčinkou.


Pálava
- aromatické víno s tóny po vanilce, chutí připomíná Tramín červený, ale s vyšším obsahem kyselin.


Rulandské bílé
- (Burgundské bílé, Pinot blanc) jakostní víno s jemnou vůní a zelenkavou barvou.


Rulandské šedé
- (Burgundské šedé, Pinot gris) víno zlatavé barvy, vysoce kvalitní aromatické s jemnou charakteristickou vúní i chutí.


Ryzlink rýnský
- svěží víno s výraznější kyselinkou a s vynikající výraznou odrůdovou vůní i chutí připomínající lipový kevět. Nazývá se králem vín.


Ryzlink vlašský
- svěží víno zelenkavé barvy a nažloutlým odstínem, jemnou odrůdovou vůní a příjemnou chutí. Vyrobené z neúplných zralých hroznů má vyšší obsah kyselin.


Sauvignon
- jedna z nejrozšířenějších odrůd. Charakter vína se liší podle původu, u nás charakterisické žlutozelenou barvou s výraznou vůní i chutí po broskvých, černém rybízu, po kopřivách, podle půdních podmínek a ročníku.


Sylvánské zelené
- jemné extraktivní víno světle žluté barvy, specofické jemné vůně i chutě.


Tramín červený
- vysoce aromatické zlatožlutévíno s kořenitou vůní a chutí. V horších ročnících má méně intenzvní chuť i vůni, objevuje se i hořčinka.


Veltlínské červené rané
- harmonické víno s nižším obsahem kyselin, neutrální vůní, chutí, rychle zrající.

Veltlínské zelené
- víno s vyšší, ale harmonickou kyselostí, mírně kořenitou a vyrovnanou chutí, s typickou jsemnou odrudovou vůní s tóny po medu a lipovém květu. U vyzrálých vín se objevuje vůně po oříškách nebo mandlích.

Informace k prodeji čepovaného a nebaleného vína od 1.1.2018

Vážení obchodní partneři,
rád bych Vám zde nyní přiblížil možnosti prodeje vína po novém roce, dle nového vinařského zákona.
Společnost Pastra, s.r.o. již od 1.4.2017 distribuuje a podporuje dvě varianty prodeje a to čepované víno a nebalené víno.

Čepované víno

Čepované víno je dle nového vinařského zákona víno, které se konečnému zákazníkovi načepuje z jednorázového obalu do objemu 20 litrů. SZPI v současné době uznává jako takový jednorázový obal pouze obal typu bag in box s jednorázovým uzávěrem typu VITOP.

Výhody:

  • stejný prodej přes stáčecí zařízení, které Vám zdarma upravíme k prodeji vína z bag in box
  • stabilní, kvalitní ošetřené víno s dlouhou dobou expirace
  • není vyžadováno vedení evidenčních knih
  • neplatíte zálohu za obal
  • neručíte za případné vady vína (odpovědnost je na tom, kdo víno zabalil)
  • lehká manipulace (váha kolem 21 kg včetně obalu)

Nevýhody:

  • v ceně vína je započítána cena jednorázového obalu

Nebalené víno

Nebalené víno je dle nového vinařského zákona víno, které je distribuováno v obalu, který není určen pro konečného zákazníka, tedy např. KEG sudu, kanystru atd. Společnost Pastra, s.r.o. Vám i po novém roce doveze víno v KEG sudu, nebo kanystru. Následně ho však musíte zabalit do obalu, který je určen pro konečného zákazníka, tedy do PET láhve.

Výhody:

  • v ceně vína není započítána cena jednorázového obalu

Nevýhody:

  • pro prodej vína z obalu, který není určen pro konečného zákazníka musíte mít status stáčírny
  • všechny stočené PET láhve musí být označeny údaji dle Vinařského zákona
  • víno nemůže být stočeno okamžitě na žádost zákazníka, ale s předstihem v režimu výroby
  • ručíte za případné vady vína (balíte víno do obalu pro konečného spotřebitele) (pokuta až 50 mil. Kč)
  • stáčírna musí být zkolaudována - hlavní je povolení od Hygienické stanice
  • stáčírna musí mít zpracovaný HACAP
  • stáčírna musí být registrována na Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském
  • stáčírna musí vést evidenční knihy zásob
  • stáčírna musí vést evidenci vinných nádob
  • stáčírna musí mít registraci na portálu farmáře (registrace na Ministerstvu zemědělství)
  • stáčírna musí podávat 1x ročně prohlášení o zásobách a 1x ročně prohlášení o produkci
  • stáčírna musí mít smlouvu s EKO-KOM (plní do obalů pro konečného zákazníka)

Za tým společnosti Pastra, s.r.o.
Pavel Straka - majitel společnosti


OK
Zobrazit menu